Synkeundersøgelse (FEES)

FEES

Synkeundersøgelse 


FEES står for Fiber Endoskopisk Evaluering af Synkefunktionen og er en synkeundersøgelse med kamera i svælget ført på en tynd fiberslange gennem næsen med henblik på at iagtage synkning af mad og drikke i forskellige konsistenser og mængder.


Når man spiser, føres maden - efter at være tygget i munden - gennem svælget til spiserøret og videre til mavesækken.


Svælget er det indvendige af halsen, hvorfra luftrøret og spiserøret starter. 

Luftrøret, også kaldet for luftveje til lungerne, er placeret forrest i halsen med stemmelæberne i starten af røret, og er dermed i vejen når mad og drikke skal synkes til spiserøret.


For ikke at man få noget i luftveje under synkning, bedre kendt som ‘at få maden i den gale hals’ eller fejlsynkning, lukker stemmelæberne tæt sammen over luftrøret og strubelåget sænkes hen over dem som ekstra tæt forsejling og virker som en slags bro for at maden kan passer hen over og sikkert inde i spiserøret.


Hovedformålet med FEES er at kunne aflsøre fejlsynkning til lungerne og tilpasse ernæring efter de konsistenser og mængder, der er sikre for dig at indtage.

Man kan igennem kameraet se om mad og drikke synkes helt og på en gang til spiserøret som de burde, eller om de havner i luftrøret og dermed  'i den gale hals'.


FEES kan også bruges som evaluering undervejs i genoptræningen af synkefunktionen.


Speaker's Clinic tilbyder FEES i samarbejde med en ergoterapeut med speciale i synkeproblematikker.

I videoen ovenover kan du se hvordan FEES udføres i Speaker's Clinic.

Copyright©2018 www.speakersclinic.dk

CVR-nr.:  35904662